Aanbevolen post

Wintervoorn stekken

In het artikel, wintervoorn , is een manier besproken om te vissen op de wintervoorn. In dit artikel gaan we verder in op de verschillende l...

Vliegvis alternatieven materiaal


Latex voor nimfjes
Praktisch elk wezentje is ook met latex te imiteren. Latex kun je natuurlijk gewoon kopen in je hengelsportzaak, maar het verdiendt ook aanbeveling om eens aandacht te besteden aan andere latexproducten, die je juist elders veel goedkoper kunt verkrijgen. Zo zijn de handschoenen die je in je EHBO koffertje hebt liggen zeer geschikt. Maar ook andere latexhandschoenen zoals bij je kapper en in de huishoudzaak ( Blokker e.d ) bieden volop mogelijkheden. Zelfs met dat dunne platte postelastiek zijn heel leuke resultaten te behalen.

Aluminium folie
Je kent ze wel dunne aluminium folie cq, strips om de haak te voorzien. Relatief duur in de vliegviswinkel. Aluminium folie die verkrijgbaar is in de winkel gaat te snel kapot tijdens het binden. Maar er is ook ander aluminium folie beschikbaar: Chips zakken. Stevige en laten zich goed binden. Gebruik je de binnenkant heb je dan heb je de zilver uitvoering en gebruik je de buitenkant dan heb je ineens heel veel verschillende kleuren tot je beschikking. Van een chipszak heb je ineens heel lang plezier.


Leaderstrekkers
Een stuk van 10 cm. van een oude binnenband van een fiets zorgt er kosteloos voor dat uw gekrulde leader ( even strak er doorheen trekken) weer als een streep op het water ligt. 

Vleugeltjes
Van kunststof schaaltjes waarop dikwijls vleeswaren verpakt zijn zijn prima (onder-)vleugeltjes te maken die bovendien goed drijven. Sier er uw eendagsvlieg (spinners) er eens mee op . Of gebruik ze onder een sedge vleugel. Met dunne watervaste viltstift kan je er zelfs patroontjes op aanbrengen.

Waadstok
Als je je waadstok niet bij je hebt, voldoet een gewone stevige tak, die haast overal aan de waterkant te vinden is, meestal ook nog steeds (wel eerst even op het droge uittesten ...).
Overigens zijn die nordic-wandelstokken ook goed bruikbaar en een heel stuk goedkoper.

Een makkelijke body voor de nimf
Hallo Even op google naar wolwinkel, je vind het merkKatia. Het type wol heet Hechizo color 0092 0093 0095. Prachtig spul en je kan voor nog geen 4euro p bol jaren binden

Staartjes voor oa meivliegen
Voor de wat lagere staartjes achter met je vlieg kun je uitstekend van die extensions gebruiken, die de jeugd tegenwoordig in het haar draagt. Ze zijn er in alle mogelijke kleuren en kosten bijnna niks.
Overigens is ook poppenhaar een prima alternatief. Die vissen zien toch het verschil niet tussen wat bij een pop op het hoofd hoort te zitten en wat er bij je vlieg op de kont zit.

Kurken handvat reinigen en is weer als nieuw.
Je kurken handvat er weer smetteloos en als nieuw uit laten zien, is niet zo moeilijk als men denkt. je kan een "wonder sponsje" gebruiken (die je bij b.v. Kruidvat, Action etc. koopt). Je maakt deze vochtig en wrijft deze over het kurk (NIET over de hengel zelf !) en je ziet het opknappen. Andere methode is met Jif op een vochtige doek. Deze methodes werken wat milder dan schuurpapier, wat overigens wel kan, mits je maar zeer fijn schuurpapier gebruikt (P400)


Afvalmateriaal
Er wordt soms beweerd dat de afvalindustrie er goud geld aan verdient: synthetisch bindmateriaal. Loop eens met een scherp oog door je eigen huis en je zal zien dat je zelf eigenlijk een vliegviswinkel bent: plastic boterhamzakjes, elastiekjes, piepschuim, chipszakken, verpakkingsfoam etc. Gooi dat alles nu eens niet weg. En maak bijvoorbeeld van postelastiek een prachtig lijfje voor een grote caddispupa. Dat dunne elastiek uit (oud) ondergoed is perfect voor pootjes van (steenvlieg) nimfen. Wel eens een blue dun gemaakt met een lijfje van vuilniszak? Foam voor al dan niet drijvende dekschildjes van nimfen, piepschuim voor boobies en ga zo maar door. Kortom, de vuilnisbak is je binddoos!

CDC vliegen drogen
Om eendekontvliegen te drogen, kan je deze in een stukje amadou knijpen. Maar er is een handige (en goedkopere) manier. Span de vlieg met de haak in een elastiek en flip deze op en neer (alsof je gitaar speelt). Je zult zien dat deze perfect droogt. Op deze manier blijft de vlieg ook aardig in vorm en is de vlieg direct weer inzetbaar. (PS. neem wel een paar elastieken mee, omdat deze in het zonlicht vrij snel kunnen verteren).
auteur: Flyfischer

Splitringentang
Ook altijd zo’n last om die splitringen open te maken (en te houden) om dreggen of andersoortige haken aan te zetten ?? Klooien met je nagels, messen en allerlei andere hulpmiddelen ... Nagels breken af, hogere sferen worden aangeroepen en de geslachtsdelen vliegen rond je oren. Natuurlijk zijn daar weer allerlei soorten tangen voor in de handel, die je weer een vermogen kosten. Veel goedkoper en minstens zo effectief vind je in iedere boekenwinkel of warenhuis. Gebruik een “ontnieter” in plaats van uw vingernagels wanneer je een dreg of pilker aan een splitring wilt rijgen. 

Vliegenlijn schoon en soepel (Jan Waagmeester):
Nacht in water met groene zeep laten staan, deze maakt niet alleen de lijn schoon maar ook weer soepel.

Om je tippet en vlieg drijvend te maken en te houden (Daniél) .
100% zuiver ongeparfumeerde VASELINE en BRYLCREEM U weet wel de pot met het grote rode deksel. Gebruik is één op één goed mengen met elkaar en U heeft de goedkoopste tippet en vliegenvet die er is.

Dubbing kammen
Om de vlieg c.q. nymph te "kammen" (dat wil zeggen), het haar van de body wat op te ruwen (om zo een natuurlijke look te geven), gebruik ik een aantal tooltjes, waaronder een oude tandenborstel, waarvan ik de haren kort afknip of een stukje Vecro (stekelkant). Gaat prima !