Aanbevolen post

Wintervoorn stekken

In het artikel, wintervoorn , is een manier besproken om te vissen op de wintervoorn. In dit artikel gaan we verder in op de verschillende l...

Winde

Na een winter heeft de winde veelal de eer om het nieuwe seizoen te openen. Het startsein wordt gegeven als de watertemperatuur boven de tien graden uitkomt. De windes gaan paaien en de tocht vangt aan. Vanuit groot water trekt de winde naar ondiepere en liefst stromende watertjes met een grove zand/kiezelbodem. De windes die optrekken doen dit aanvankelijk niet aan de oppervlakte. Ze begeven zich over de bodem naar elders. Daarom is het in het vroege seizoen, zeker als het koud is, aan te bevelen ze daar dan ook te zoeken met verzwaarde nimfen. Ze mogen best fors en zwaar zijn.Voor vliegvissers is de winde een geweldige sportvis. Een prachtige vis met een behoorlijke vechtlust en zodra je hem aan de haak hebt geslagen, weet je niet wat je overkomt door de enorme explosie van brute kracht die hij tentoonspreidt om los te komen. Als je eenmaal verschillende windes hebt gevangen schijnt het dat je niet meer van de besmetting afkomt! Dat belooft wat..

In welk water komt de winde voor?
Het IJsselmeer, de randmeren en de rivieren zijn typische winde wateren. Maar ook het de wateren als de Hunze zijn vanaf februari de windes goed te vangen. De windes trekken vanaf eind februari naar de paaigronden en dan zijn de plekjes zoals op onderstaande foto's de ideale locaties om windes te vangen.
De windes verzamelen zich graag bij gebieden met wisselende stroming, sluizen en vooral bij stuwen. Maar ook waar watertjes samenkomen!



Op wat voor vliegen zijn de de windes te vangen?
Zoals eerder gezegd is de winde vanaf eind februari al te vangen. Maar waar zijn deze mee te vangen.
De algemene stelregel is hoe kouder hoe dieper dus bij aanvang zal je vrijwel altijd met de nimf. Als de temperatuur toeneemt zal je de winde voornamelijk vangen met natte vliegen. Dit is vanaf mei veelal het geval. De natte vliegen kan je in het begin nog verzwaren.  Bij nog hogere temperaturen is de droge vlieg een uitkomst. Of de winde met een droge vlieg te vangen is, is makkelijk te testen door droog brood te strooien. Zie je dat er flinke kolken ontstaan op het watervlakte dan is dit een bewijs voor de droge vlieg.

Mogelijke vliegen:
Nimf: Redtag nimf, Walter’s chenille nimf, Montana nimf en de Pheasanttail nimf.
Natte vlieg: Black zulu, Natte Patrick, Peter Ross.
Droge vlieg: Zwarte palmer, Langpootmug, Black gnat, Deerhair sedge.

Een vlieg voor de zomer: de Palmer