Aanbevolen post

Wintervoorn stekken

In het artikel, wintervoorn , is een manier besproken om te vissen op de wintervoorn. In dit artikel gaan we verder in op de verschillende l...

Karper





Bron: Sportvisserij Nederland
Algemeen
Wie karpervissen zegt denkt niet meteen aan vliegvissen. Toch is met de vliegvis lat de karper te vangen. Het vraagt echter wel het juiste materiaal, de juiste omstandigheden en de juiste techniek! Dan is het goed mogelijk om de wellicht de sterkste vissoort die in onze wateren zwemt aan de vliegenhengel te vangen.
Vliegvissen op karper is op zicht. Voornamelijk bij dagen met hoge temperaturen en\of zon zie je de karpers aan het oppervlakte. Of je kunt de poldersloten afstruinen en kijken waar je bellen sporen aantreft. Alhoewel deze ook van brasems kunnen zijn is het toch ook vaak de karper die de bodem aan het bewerken is. Daarnaast kunnen rietkragen prachtige verklikkers zijn van de karper.
Bewegende rietstengels, Stengels die meer bewegen als de overige. Prachtige signalen die de aanwezigheid van karper verraden. In het begin zul je de signalen wellicht nog moeten ontdekken, hierna gaat er een nieuwe wereld voor je open! Het mooie vissen, struinend langs de waterkant op zoek naar De vis.
Om deze vis te kunnen bemachtigen worden er wel wat eisen gesteld aan je materiaal. Een gehaakte karper neemt vaak een geweldige run die het uiterste van je materiaal vragen. Hiervoor is een # 7/8 vliegenhengel geschikt met een reëel die voorzien is van een goede slip. Als lijn heb je wellicht voldoende aan 26/00 maar dan wel fluorcarbon.

Karpers zijn erg schuw en snel verjaagd. Maak nooit de fout om een vlieg vlak voor een karper aan te bieden. Het resultaat is meestal een grote boeggolf en een vluchtende vis. De vlieg moet zich al in het water bevinden in de baan en op de diepte waarop de karper zwemt.. De naderbij zwemmende karper moet zonder argwaan de langzaam of helemaal niet bewegende vlieg in het vizier krijgen. Een zalmei moet al helemaal niet worden bewogen maar moet tergend langzaam voor de karperbek worden geplaatst.

Zo’n zalmei imitatie heeft immers de neiging om te drijven. Dat kan een voordeel zijn als de karpers aan de oppervlakte azen. Na enkele worpen neemt het materiaal water op en zal de vlieg na kortere of langere tijd gaan zinken. Een en ander is afhankelijk van de hoeveelheid bindmateriaal en het gewicht van de haak; kortom je zult daarmee moeten experimenteren en ervaring opdoen. Maak voor de allereerste worp je zalmeitje goed nat en druk de lucht en het water eruit. Anders blijft die direct al drijven. Gebruik voor het binden van je karpervliegen stevige haken die niet uitbuigen. Een grote haakopening zorgt voor betere inhakingskansen. Zelf gebruik ik verschillende maten en typen karperhaken, formaat 6 en 4. Zo kan ik het gewicht van de vlieg en daarmee de zinksnelheid dan wel het drijfvermogen beïnvloeden.  Een groot landingsnet is nuttig en nodig om een flinke karper veilig en sneller te kunnen landen. Dat is ook beter voor de vis die je dan immers niet zo lang hoeft te drillen. 
Herkenning
1 In de Nederlandse wateren komen van de karper vier verschillende beschubbingstypen voor. Deze typen worden aangeduid als schubkarper, spiegelkarper, rijenkarper en naaktkarper. De volledig beschubde karper en de spiegelkarper zijn hierbij afgebeeld. Er zijn 4 bekdraden aanwezig,
waarvan 2 in de hoeken van de bek en 2 kortere op de bovenlip.
2 De rand van de lange rugvin is hol ingesneden.
3 De voorste vinstraal van de rugvin is stevig en getand.
4 Op de zijlijn liggen 35 - 40 schubben.

Verspreiding 
Ingeburgerd; algemeen. Karper komt met name door uitzettingen in veel wateren voor.

Voedsel 
Hoofdzakelijk insectenlarven, kleine kreeftachtigen, weekdieren en wormpjes.

Vliegen
Backstabber Carp Fly, Brood imitatie, Zalmeitjes,
Backstabber Carp Fly