Aanbevolen post

Wintervoorn stekken

In het artikel, wintervoorn , is een manier besproken om te vissen op de wintervoorn. In dit artikel gaan we verder in op de verschillende l...

Snoek





Bron: Sportvisserij Nederland

Algemeen
Als de dagen korter worden en de temperaturen zaken zie je steeds minder vissers aan de waterkant. Het wordt guurder, kouder en de waterkant biedt minder comfort. Toch is er een groep vissers die nu klaar staan om in deze omstandigheden hun slag te slaan. De snoekvissers!
Met het kouder en korter worden van de dagen zoeken de vissen de winterplekken op. Tevens zie je de waterplanten afsterven waardoor er minder schuilplekken voor de snoek zijn.

Het kiezen van je materiaal voor het vissen op snoek is vrij eenvoudig. Een scala aan materiaal maakt het echter erg lastig om de juiste keus te maken, de merken vliegen om je oren en je budget is wellicht “echter” beperkt. De vuist regel die wij in de afgelopen jaren hebben kunnen maken is dan ook gebaseerd op de praktijk en niet op basis vanuit een commerciële filosofie.

Voor het vissen op grote snoek met “forse” streamers, ongeacht met wat voor materiaal, blijven wij bij ons standpunt. Een aftma 9 of 10 is van essentieel belang om op vette dames te gaan jagen, dit afhankelijke van de stek keuze. De keuze om te vissen met een hengel in deze klasse is gebaseerd op feiten en wederom niet vanuit de commerciële gedachten.

- Wanneer je in de nabijheid van obstakels vist dien je te vis te kunnen blokken. Bij het blokken van een vis vinden wij dat je de slip van de reel potdicht moet kunnen zetten. Een kwestie van buigen, breken of barsten speelt in dergelijke situaties parten. Het blokken van een mooie zoetwater krokodil gaat je met minder dan een aftma 9 hengel niet lukken.

- Daarnaast wordt er gevist op open en vaak grootwater. Hier hebben we vaak te maken met veel wind, een zinklijn met een flinke streamer, die dan ook nog soepeltjes te werpen moet zijn.

- Bij het zetten van de haak, is het prettig om dit te doen met een strip-stike. Het gebruik van een hengel met gevoel en body maakt het zetten van de haak niet alleen een stuk makkelijker, maar ook een stuk aangenamer. Het zal niet de eerste keer zijn dat een hengel met mindere aftma dubbel klapt en je hierdoor een kapitale vis lost.

Met betrekking tot de lijnen is het aan te raden een passende lijn te zoeken. Vaak voldoende een dirjvende of intermediate lijn prima i.c.m. met “snel” zinkende lijn. Deze lijnen bereiken in no-time de bodem. En deze lijn zetten we meestal in als er dieper als 2,5 a 3 meter gevist dient te worden, of als we zomers de streamers wat sneller willen vissen en toch op diepte willen houden. Zo bevis je in een korte periode veel water af waardoor je de vangkans vergoot op een mooie vis. Veel vissen betekent veel slijtage, hierdoor visten wij per seizoen één vliegenlijn op. Gelet op de resultaten vonden wij dit tot op heden geen probleem, echter hielden wij onze oren en ogen open in afwachting op de nieuw te leveren materialen. Door te zoeken naar en het testen van nieuwen lijnen zijn wij het afgelopen jaar begonnen met Big Daddy lijnen die een tefloncaoting hebben. Het resultaat is verbluffend, de lijnen vertonen na een flink en intensief seizoen nog geen gebreken! Zo kunnen wij dan ook beamen dat het investeren in duurzame kwaliteitsmaterialen loont.

Ook de snoek dient opgezocht te worden dus je bent struinend aan het vissen en legt binnen no time behoorlijke afstanden af. Zorg er dus voor dat je alles bij de hand hebt. Niets is zo vervelend om je onthaak tang bij je fiets of auto te hebben liggen als je een grote dame aan het drillen bent!


Herkenning
1 Anaalvin en rugvin bevinden zich ver achterwaarts op het lichaam.
2 De kop loopt uit in een platte, brede bek.
3 Het lichaam is getekend met goudkleurige stippen of strepen.

Verspreiding 
De snoek is wijd verspreid over het noordelijk halfrond. In Europa komt de soort bijna overal voor, behalve in het uiterste noorden. Buiten Europa wordt de snoek aangetroffen in Rusland, Alaska en Canada. In Nederland algemeen.

Leefwijze 
De snoek komt voor in de meeste watertypen in Nederland. De snoek heeft een voorkeur voor heldere wateren, omgeven door plantenrijke oeverzones. Waterplanten zijn vooral van belang als paaisubstraat en als schuilgelegenheid voor de jonge snoek. Snoek is al vanaf een lengte van 5 cm visetend. Snoek paait van half maart tot eind mei.

Voedsel 
Snoek eet hoofdzakelijk vis.

Vliegen oftewel de streamers
Streamers zijn er in verschillende kleuren, vormen en maten. Wat ik gemerkt heb is dat streamers met contrast de hoogste vangkans hebben.