Aanbevolen post

Wintervoorn stekken

In het artikel, wintervoorn , is een manier besproken om te vissen op de wintervoorn. In dit artikel gaan we verder in op de verschillende l...

Vliegvissen op stromend water

Nederland hebben we niet veel rivieren om op te vissen, zeker geen kleine stroompjes en beken waar we forel op kunnen vangen. Als vliegvisser willen we dan ook graag naar het buitenland om daar eens op stromend water forel te vangen. De vraag is dan alleen waar dat ze precies zitten op deze riviertjes. Ik hoop dat ik daar met dit artikel een antwoord op kan geven en dat je er je voordeel mee kunt doen.

De rivier lezen
Het is belangrijk om inzicht te hebben waar de vis zich ophoudt, je moet dan ook niet meteen de rivier in stappen of je lijn strekken in de hoop dat er een vis in je vlieg gaat bijten. Neem, bij voorkeur een hoger gelegen gedeelte langs de rivier, waar je goed uitzicht hebt over een groter stuk. Een polaroid zonnebril kan je daar bij helpen omdat je dan weinig tot geen last hebt van de schittering van het water. Ga nu op je gemak te rivier bekijken je zult wat forel zien die stijgt of aan het rusten is. Om een beter vliegvisser te worden moet je namelijk weten waar de vis graag rust en waar dat hij stijgt om insecten te vangen.



Eerst een aantal tips
Om te beginnen zorg dat je een polaroid zonnebril hebt. Zoals ik al eerder aangaf geeft dit je de mogelijkheid om door de spiegeling van het water heen te kijken waardoor je beter ziet wat zich zoal onder het wateroppervlak afspeelt.
Het tijdstip van vissen is natuurlijk ook van belang. Zorg dat je vroeg of laat op de dag gaat vissen. Wel is het zo dat je midden op de dag als de zon hoog staat een beter zicht hebt op waar de vissen liggen. Dit onder meer doordat je ook dan minder last hebt van de schittering van de zon op het water. Hierdoor heb je een beter zicht op wat er zich onder water afspeelt. De vissen foerageren meer aan het begin van de dag en aan het einde, aan het einde van de dag heb je het voordeel van de hatch. Insecten vallen dan vaker op het water waardoor de vissen hier actiever op azen.
Benader de rivier voorzichtig. Trillingen worden door water erg goed doorgegeven. Stampend naar een rivier lopen geeft trillingen door in het water waardoor de vissen gealarmeerd worden en weg zullen gaan of erg voorzichtig worden. Langzaam en zachtjes de rivier benaderen is dus het advies. Blijf hierbij ook zo veel mogelijk in de schaduw en zorg er voor dat als je de rivier in stapt je dit langzaam en zachtjes doet. Probeer hierbij zo min mogelijk rimpeling in het water te veroorzaken.
Kijk of je schaduw van de vis kunt ontdekken. Vissen zijn door de evolutie aangepast op het zo onzichtbaar mogelijk zijn in het water. Veel vissen zul je daardoor niet snel zien als je bij de rivier aan komt. Staat er echter een mooi zonnetje dan zie je de schaduw van de vissen op de rivier bodem. Dit verraad voor jou waar de vissen liggen.

Leren hoe je de rivier leest
Nu je de rivier hebt bestudeerd en weet waar de vissen liggen in de rivier wordt het tijd om te uit te vinden waar de vissen liggen die je niet zo kunt zien. Dit zijn de meeste vissen in de rivier en het is dus belangrijk om te weten waar dat zij zich ophouden. Weet je waar deze vissen zich ophouden dan gaan je vangstkansen een enorm stuk vooruit.

Omdat je niet alle vissen kunt zien is het van belang om te weten waar de vis zich in de rivier bevind. Alle rivieren hebben een vergelijkbare opzet waardoor je, als je de rivier kunt lezen, je vangstkansen aanzienlijk kunt vergroten. De vissen bevinden zich altijd op vergelijkbare locaties. Dit als ze aan het rusten maar ook als ze aan het jagen zijn op insecten.

Snel stromend water wordt vertraagd door poelen en versneld door ondiepe stukken en smallere stukken. Een rivier bevat altijd wel een aantal poelen en rotsen, achter de rotsen is de stroming bijvoorbeeld ook langzamer. De vissen zullen altijd de rustigere gedeelten opzoeken. Hierdoor hoeven zie niet onnodig energie te verspillen aan het op een plek blijven liggen. De vis gaat dan ook zo economisch mogelijk om met zijn energie. Let hier op als je de rivier aan het lezen bent. De vissen zullen dan ook in de poelen, voor en achter rosten liggen op de gedeeltes van de rivier waar de stroming het minst sterk is. Dit om energie verspilling tegen te gaan.

De stukken die ideaal zijn
Opstuwingen, het water wordt voor rotsen en net achter rotsen opgestuwd. Door het opstuwen van water wordt de stroming vertraagd. Vlak achter de rotsen waar het water omheen geleid wordt ontstaat ook een luwte, de twee waterstromen komen namelijk niet direct achter de rots weer bij elkaar.
Rivieroevers, langs de oevers van de rivieren stroomt het water ook langzamer. Dit zijn dus ideale stukken voor de vissen om rustig te liggen, let hierbij wel op dat je niet de binnenbocht neemt. Daar stroomt het water weer sneller, in de buitenbocht is de stroming weer langzamer. Tevens heeft de rivieroever ook nog het voordeel dat door de kanten er vaak schaduwen zijn zodat de vis daar extra dekking heeft.
Omgevallen bomen. Ook omgevallen bomen breken de stroming. Ze voorzien de vissen van schaduwen en de kans is ook groter dat er insecten op deze bomen zitten die vervolgens in het water vallen en de vis van voedsel voorzien. Het nadeel van omgevallen bomen is voor de vliegvisser wel weer dat je er goed in vast kunt komen te zitten en daardoor de kans loopt op het verspillen van een aantal van je vliegen.

Hoe lees je de rivier
Onderstaande afbeeldingen laten zien hoe de opbouw van een rivier is.







De kop van de poel
Na een stroomversnelling voor het begin van een poel noemen we de kop van de poel (head of the pool), het einde van de poel waar de rivier weer ondieper wordt of smaller noemen we de uitlaat van de poel (riffle) en dan hebben we natuurlijk de poel zelf (gut). Vlak na de stroomversnelling ligt de vis vaak te wachten op insecten die eerder in het water zijn gevallen en via dit lopende buffet in de poel terecht komen. Hier zal de vis zicht dus veelal ophouden zodat hij zonder veel inspanning goed kan voeden. De insecten komen hier veelal onder water in de poel terecht waardoor hier goed te vissen is met nimphen en natte vliegen.

Het einde van de poel. Dit is waar het water weer ondieper of smaller wordt. Hier valt weinig voedsel te vinden en is dus niet echt een ideale plek om te vissen. Hier kan zich wel vis bevinden maar je kansen zijn groter aan het begin van de poel. In de avonduren kun je hier nog wel wat geluk hebben maar dan zul je meer moeten kijken naar de hatch. Als deze plaats vind en er veel insecten in het water vallen is ook dit nog een leuke locatie om het eens met de droge vlieg te proberen.

Vissen onder de oevers
Het vissen onder de oevers gaat het beste met streamers. Deze imiteren namelijk jong broed van de vissen welke beschutting zoeken onder de oeverbanken. Het vissen met streamers vergt ook minder techniek dan het vissen met de droge vlieg en zelfs minder techniek als het vissen met nimphen. Zeker de wat grotere vissen geven de voorkeur aan het eten van jongbroed omdat dit meer energie oplevert dan een insect. Hierdoor is het vissen met streamers onder de oeverbanken aan te bevelen.
Streamers zijn grote vliegen die snel zinken en het jongbroed van vissen imiteren. Het voordeel is dat vissen deze streamers ook daadwerkelijk zien. Door de streamer snel langs de vis binnen te strippen zal deze minder nadenken over wat het precies is en snel toehappen. Dit in tegenstelling tot de droge vliegen waar de vis eerst naar zal kijken en bepalen of deze interessant genoeg is om te pakken. De streamer zal dus in een impuls gepakt worden waardoor presentatie wat minder van belang is.
Om lekker met streamers te vissen is het aan te bevelen om een #5 tot max. #7 te gebruiken. Dit omdat je zwaardere vliegen gebruikt die makkelijker weg te zetten zijn met een wat zwaardere hengel. Ook zullen de vissen die je vangt wat groter zijn de de vissen die je met een droge vlieg, buzzer of nimph vangt.
Als je de streamer hebt ingegooid laat je deze even afzinken, vervolgens strip je deze met variabele snelheid binnen om zo een gewonde vis te imiteren. De uitdaging is om de juiste diepte en manier van binnen strippen te vinden. De presentatie van de streamer moet zo natuurlijk mogelijk zijn.

De beste tijd om met streamers te vissen
- Als je onder de oeverbanken aan het vissen bent
- In troebel water na een (flinke) regenbui
- Als de vis niet stijgt en er geen hatch is
- Als je in diepe poelen vist
- Als je snel veel verschillende soorten water afvist
- Als de temperatuur van het water en de omgeving nog laag is
- Als je in meren en op baars aan het vissen bent
- Als je grote vissen wilt vangen
- Als je onder uitstulpingen en versperringen (omgevallen bomen, bruggen enz.) wilt vissen
- Als je op grotere rivieren aan het eind van een poel, op grindbeden en stroomversnellingen wilt vissen.
- Op grote poelen met veel obstakels (rotsen) in het water