Aanbevolen post

Wintervoorn stekken

In het artikel, wintervoorn , is een manier besproken om te vissen op de wintervoorn. In dit artikel gaan we verder in op de verschillende l...

Wintervoorn

De waterplanten zijn afgestorven en de voorns verlaten de zomerplekken. De ruisvoorns zoeken de beschutting op. Plekken waar de wind geen vrij spel heeft en dit is vaak bij huizen, boerderijen maar ook langs boomrijen en bruggetjes. De luwte dus. De waterdiepte is minder van belang voor de ruisvoorns. Je kan ze aantreffen op dertig, veertig cm waterdiepte.
Ze zitten wel dicht tegen de bodem omdat daar het voedsel gezocht moet worden.

De blankvoorns trekken naar de diepe plekken om te overwinteren. Bekende plekken zijn de havens bij het IJsselmeer.  Met de trek van de voorns zie je ook de baarzen en de snoek wegtrekken achter de voorns aan. Dus heb je de voorns gelokaliseerd dan weet je ook waar de....

Alvorens over te gaan op de tips & trucs wil ik jullie verwijzen naar mogelijke winterstekken of vissen met een beetindicator link. Dit laatste is de methode die ik zelf gebruik of hanteer. Uiteraard is dit maar één methode.  Doe er je voordeel mee. Evenals de hieronder beschreven tips!


Hierbij nog de volgende tips:
1) Hou de vaste stok vissers in de gaten. Als zij vangen weet je zeker dat ze er zitten. Ga niet bij ze in de buurt vissen. De voorn daar is vooral gefixeerd op het lokvoer en aas van deze collega’s met de lange lat.

2) Gebruik een correcte onderlijn. Een standaard leader voldoet slechts bij zeer ondiep water en laat je nimf veel te traag afzinken. Veel beter is het om één lengte van bijv. 10/00 te gebruiken. Vuistregel is dat deze 1 ¼ maal de waterdiepte moet zijn. Wellicht dat je ermee moet oefenen qua werpen.

3) Zoek je vis op. Soms vang je op een bepaalde plek niets of juist kleine. De voorn zwemt in scholen. Niet zelden scholen van een bepaalde lengte. Verkassen kan het verschil betekenen tussen een topdag en een sofdag.

4) Het kan zomaar ineens ophouden met de vangsten en aanbeten. Probeer eens paar meter naar links of juist naar rechts. Zo’n school vis verplaatst zich vaak en die paar stappen kunnen je weer volop in in actie brengen.

5) De vis kan ook veranderen van diepte. Ze zullen vaak tegen de bodem aangetroffen worden. Soms moet je ze echter op half water zoeken of zelfs net onder de oppervlakte. Heb je eenmaal vis dan kun je uiteraard op die diepte blijven. Daarom is een verschuifbare beetverklikker handig.

6) De keuze van je nimf kan bepalend zijn of je goed gaat vangen. Niet alleen veranderen in kleur maar ook van formaat kan de sleutel tot succes zijn. Doorgaans is een goudkopje maat 12 prima. Ik heb echter dagen meegemaakt dat ik veel kleiner of veel groter moest om aan vis te komen.

7) In de havens tref je soms enorme scholen baarsjes aan. Ook die tonen veel belangstelling in je nimfen en kunnen soms een ware plaag zijn. Hoe langzamer je je nimf binnen vist, des te minder aanvallen van deze gestreepte rakkers. Zit er grote(re) baars die je juist wel graag wilt vangen? Dan juist sneller strippen dus.

8) Normaliter kun je best met twee of zelfs drie nimfjes vissen. Heb je echter een superdag ga dan snel over tot slechts één nimf. Het is echt niet leuk om twee of meer voorns van driekwart kilo elk te moeten landen op een #2 of lichter. Bovendien zorgt het voor lijnbreuk en alle nare gevolgen van dien.

9) Als je bekend bent op een water dan kun je tevoren wat kant en klare onderlijnen prepareren. Niets is erger dan er met steenkoude handen en een beetje wind er eentje te moeten gaan knopen.

10) Ten slotte, maar steeds belangrijker: Respecteer omwonenden, boteneigenaars, mede vissers. Spreek elkaar er desnoods op aan. Op steeds meer plekken vinden wantoestanden plaats die leiden tot een visverbod op deze zo unieke stekken.

Winter nymphen


- Redtags
- Fluor Nymphen

Onderstaande Nimph wordt op Vliegvissers.nl vermeld als goede wintervanger.
- Haakje nr. 16
- Tungsten 3,0 mm
- "Fuzzy bug (rood),


Afbeeldingsresultaat voor wintervoorn vliegen

Brasem:

Ook de brasem is in de winter te vangen met de vlieg. Een beetverklikker is in deze bijna noodzakelijk. De aanbeten lijken op een vastloper. Sla je te laat dan heeft de brasem de vlieg al weer uitgespuugd. Door deze aanpak zul je ook vaak misslaan voor je gevoel aangezien de vlieg eerder vastloop maar als je er één aan de lijn krijgt is het wel een belevenis.

Voor de winter en het voorjaar








Winternymph.JPG